Vroeger deed ik dat, hoor ik mede karpervissers vaak zeggen. Tegenwoordig zitten we statisch langs de kant te wachten op de vis die naar ons toekomt. Maar met de pendobber, ben je niet gebonden aan één plek. Wat komt er allemaal bij kijken? Volgens het internet veel…volgens mij dit.
Om even duidelijk te zijn, dit is de methode zoals ik vis. Dit is dan ook niet de waarheid, maar wel mijn waarheid. Je kan een andere mening hebben en dat is prima, je kan een andere manier van penvissen hebben, en ook dat is prima.
Als je het internet afzoekt naar “Pendobber” worden je resultaten overladen met webshops. Deze webshops bieden een groot assortiment aan verschillende pendobbers. Voorgelood, ongelood, kort, lang, felle kleuren of transparant noem maar op. Voor elk wat wils is er iets aanwezig.
Welke moet je kiezen, dat durf ik je niet te vertellen. Het is net als met een auto, je rijdt in wat je fijn vind rijden. Maar als je een race wil winnen moet je niet aankomen met een Lada. Dus waar wil je vissen en hoe wil je vissen. Als je ver wil vissen moet je niet aankomen met een klein dobbertje. Die zie je niet op afstand en die kun je daar ook nooit krijgen. Dus kies je materiaal aan de hand van je situatie.
Hengel
We beginnen met de hengel. Volgens de lectuur is het goed om een ook soepel zijn tussen de 1.25 en 1.75 lbs. Ook mag deze wat langer zijn bijvoorbeeld 4,20 meter. Ook hiervoor geldt maak je eigen keuze. Een lange hengel is wel fijn omdat je bereik vergroot wordt, maar vis je vaak onder bomen en in de struiken dan kan een korte hengel veel fijner zijn. Zelf vis ik met een heerlijke Shimano Hyperloop penhengel. Voordat ik een penhengel had viste ik gewoon met mijn eigen normale karperhengel, alleen wisselde ik wel de molen om voor een kleinere variant met lichtere lijn.
De pen dobber
Mijn voorkeur gaat uit naar een dunne, transparante en holle dobber. Waarbij het draad alleen door het onderste oog gaat. Aan weerszijden van de onderste oog zet ik een loodje of stoppertje. Ik stel de dobber zo af dat het onderste loodje de dobber onder trekt. Ik zorg er dan voor dat het onderste loodje op de bodem ligt en dat de haak en het aas daar ongeveer 20 cm van verwijderd ligt. Als de karper dan het haakaas oppakt, wordt het onderste loodje opgetild en zien je direct de aanbeet.
De Lijn/montage
Je kan prima vissen met fluorcarbon, maar ik vis ook graag met gevlochten lijn, dit wekt bij veel vissers reacties op. Maar mijn mening blijft dat als je de vis rustig drilt, de slip op een juiste stand laat staan, je meer controle hebt over de vis. Zonder deze te forceren. De onderlijn maak ik dan toch gebruik van een fluorocarbon lijn. Bijvoorbeeld de 0.22 mm 5,3 kg Invisible hook line van Smart. De haak voorzie ik net zoals een rig van en hair. Dus een klein lusje, een naast de haakbocht en dan een knotless knot. Het aas zet ik dan met een elastiekje vast aan dit lusje. Door het elastiekje is het voor mij mogelijk om snel te wisselen. Ik kan bijvoorbeeld ook brood, kattenbrokjes, pallets, maïs of zelfs een boilie aan doen. Wat maar werkt kan je gebruiken. Ik heb een tekening gemaakt om het wat duidelijker te krijgen.
De stek
Nu hebben we de basis klaar, nu de stek. Als ik met de hond wandel loop ik altijd even langs water om te kijken of ik nog enige vorm van beweging zie. Ik let op allerlei tekens, maar de belangrijkste zijn toch de bruisplekken. Tekens van grazende Karpers op de bodem. Door te kijken leer je waar karpers zich bevinden op welke tijdstippen. Je zult zien dat ze in de morgen ergens anders zitten dan in de middag. Dit kan je eventueel helpen.
Als ik ga pen-vissen gebruik ik meestal een mix van duivenvoer en gekookte hennep. Lekker 24 uur weken, 30 minuten koken, daarna suiker en zout toevoegen en een 24 uur laten staan. Als ik ga vissen loop ik eerst een rondje en voer enkele stekken met mijn mix en een klein beetje swim stim pellets van Dynamite Baits. Deze stekken markeer ik met een stok, graspol of steen. Vervolgens als het rondje gedaan is, ga ik op de eerst aangevoerde stek vissen. Als deze niets oplevert ga ik naar stek twee, enz. Zo hoop ik dat waar de karper ook zit een stekje klaar te hebben. Het heeft bij mij, de keren dat ik met de pen ga vissen, wel gewerkt. Nogmaals, dit is mijn methode van penvissen. Wie weet helpt het jullie, maar vis vooral hoe je zelf wil... Want geduld gaat gepaard met vertrouwen.
Altijd belangrijk
Ook al vis je niet zoals je misschien gewend bent, neem wel een onthaakmat mee, vergeet je schepnet niet.
En geniet.