De voortplanting van de karper is een spektakel die je als je oplet van wel eens kan zien. Wanneer je dit ziet kun je er uren naar kijken. Het is namelijk een geweldig schouwspel wat prachtig is om te zien. Het is ook niet normaal met hoeveel geweld dit gaat, het water lijkt wel een golfslag bad op dat moment. Het mooie is dat het ook echt uren lang door kan gaan. Beter dan dat kan natuurlijk niet. Nu is natuurlijk alleen de vragen, wat doen de karpers nu tijdens de paai? Wij proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

De karper is een zeer vruchtbare vis. Mannetjes worden in het 3e jaar geslachtsrijp. Voor de vrouwtjes ligt dat iets later, pas in het vierde jaar. Nog steeds is dit natuurlijk super snel en dat betekent dat de karpers toch aardig wat jaren zich kunnen voorplanten. Als de temperatuur van het water tussen de 18 en de 20 gaden Celsius zit dan is het een goede paaitijd. Meestal ligt dit rond de maanden mei, juni en juli. Maar door de warme winters kan dit wel is wijzigen. Als het opeens slecht weer wordt stoppen de karper ook met paaien.

Als de karper aan het paaien is zwemt hij lange afstanden op zoek naar een mooie paaiplaats, in ondiep begroeid water. Dit is een periode dat je mooie foto's kan maken. Tijdens de paai is de karper zijn schuwheid en voorzichtigheid kwijt. Een vrouwtje wordt tijdens de paai belaagd door meerdere mannetjes (3 á 4). Ze stoten met hun bekken tegen het lichaam van het vrouwtje. Dit kan meerdere uren doorgaan. Als het vrouwtje de eitjes wil leggen duikt ze naar de bodem, gevolgd door de mannetjes. Als ze naar boven komt laat ze de eitjes los waar ze vermengt worden het de het zaad van de mannetjes.

Paaiende karpers tijdens de paaitijd

De eieren van de karper zijn gelig van kleur, kleverig en doorzichtig. Ze hebben een doorsnee van 1,5 tot 2 mm. Als ze bevrucht zijn, komen ze ongeveer tussen de 3 en 8 dagen uit. Dit ligt aan de temperatuur van het water. De eieren zijn dan tussen de 4 en 5,5 mm. Na een paar weken kan je al herkennen dat het gaat om een karper.

Wanneer de karpers gaan paaien zal je veel karpers zien in een klein gebied. Dit is dan direct ook een goede periode om het bestand te ontdekken. Want er zijn dan zoveel karpers bij elkaar te vinden dat het ontdekken van het bestand een eitje is. Super fijn natuurlijk zeker wanneer je wilt gaan vissen op een water waar je nog niet veel vanaf weet. Mocht de paai periode zijn aangebroken, dan raden wij je ook echt aan om naar de waterkant te gaan en zo het bestand te ontdekken. Vissen tijdens de paai is gewoon mogelijk, echter op het moment van de paai zal er weinig gevangen worden. Wel kun je mooie resultaten behalen tijdens het op doen van energie (het azen van de karpers).

Veel karpers zijn beschadigd na de paai, hoe kan dit?

Wanneer je de paai een keer gezien hebt weet je eigenlijk al wat het antwoord is op deze vraag. Tijdens de paai gaat het er hard aan toe, dit gebeurd op ondiepe plekken en vaak ook tussen takken of in het riet. Soms worden karpers gewoon compleet omhoog gedouwd tegen het riet aan. Met andere woorden het gaat er echt hard aan toe, hierdoor raken verschillende karpers beschadigd. Niet noemen ze ook wel paaiwonden. Deze wonden zijn heel verschillend, soms missen ze alleen wat schubben en de andere keer hebben ze een flinke snee. Gelukkig herstellen de wonden in de meeste gevallen wel gewoon. Je hoeft je hier dus niet druk om te maken. Mocht je een karper vangen met paaiwonden? Smeer hier dan altijd even wat Carp Care op, zo help jij de karper weer met het herstellen.

Buienradar

Advertenties